Tilbake til artikler

17. februar 2024

AMCAR i møte med Statens vegvesen - SFOOR og Fagseksjon

amcar+for+norsk+motorhobby+bannermal.jpg

AMCAR Teknisk avdeling var nylig i arbeidsmøte med Statens vegvesen. AMCAR og Statens vegvesen har over tid utviklet et fruktbart samarbeid for norsk kjøretøyhobby. Det som startet i det små med sporadiske møter mellom AMCAR og Statens vegvesen på 70-tallet, utviklet seg til å bli faste årlige møter fra rundt 2010, og nå har vi to årlige møter.

I snart 50 år har AMCAR tilbud medlemmene sine, tekniske tjenester og bistand. Det har gitt AMCAR en anselig mengde akkumulert kunnskap, til at vi i dag har 5 ansatte som hver dag bistår medlemmer med teknisk hjelp, råd og veiledning relatert til kjøretøytekniske spørsmål. Mye av bistanden vi gir våre medlemmer relateres til kjøretøyteknisk regelverk som forvaltes av Statens vegvesen, og er dermed kanskje den organisasjonen i Norge som har mest interaksjon med kundene av etaten. Det er ingen tvil om at AMCAR oppfattes som en seriøs aktør og samtalepartner. At vi etter snart 50 års virke har opparbeidet oss en tillit opp mot forvaltningen som gjør at vi sammen kan jobbe med nye løsninger på store og små kjøretøytekniske spørsmål, for å lette hverdagen både for våre medlemmer men også Statens vegvesen, er tilfredsstillende og betryggende.

Saker som sto på agendaen for dette møte var blant annet:

  • Problematikk rundt kjøretøyidentitet

Statens vegvesen ber AMCAR opplyse bilhobbymiljøet om nødvendigheten av å ikke ‘’tukle’’ med kjøretøyets identitetsmerking. Statens vegvesen bruker årlig mye tid på problemsaker som skyldes usikkerhet rundt kjøretøyidentitet. Det samme gjør AMCAR da det ofte er vi som på vegne av bileier må forsøke å bidra til å løse opp i den usikkerheten som har oppstått rundt kjøretøyets identitet. Vi ser ofte tilfeller der et kjøretøys id-merkinger fjernes ifm. for eksempel oppussing eller ombygging. Id-platene blir deretter påmontert igjen med uoriginale festemidler, når kjøretøyet er ferdig restaurert eller ombygget. Dersom dette gjøres på et kjøretøy som ikke tidligere har vært registrert i Norge (importbil), eller et kjøretøy som kanskje har vært avregistrert i flere titalls år og må re-registreres så vil dette trolig by på store problemer for bileier. Et slikt kjøretøy må ifm. registrering igjennom en id-kontroll. Dersom kjøretøyets id-merkinger har vært demontert for så å bli påmontert, er det strengt tatt lite eller ingen ting som knytter det aktuelle kjøretøyet opp imot kjøretøyets registrerings-dokumenter.

 Vår anbefaling er derfor følgende:

  • Har du importert et kjøretøy eller kjøpt et uregistrert importkjøretøy så bør kjøretøyet framstilles for id. kontroll raskest mulig.
  • Er du i besittelse av et uregistrert importkjøretøy og planlegger en restaurering eller ombygging, MÅ du framstille kjøretøyet for id. kontroll FØR du begynner restaureringen eller ombyggingen.
  • Det samme gjelder dersom du er i besittelse av et eldre kjøretøy som har vært avregistrert i en mannsalder. Et slikt kjøretøy finnes gjerne ikke lengre i Statens vegvesens elektroniske system. Et slikt kjøretøy vil, når det gjelder identitet, raskt kunne havne i de samme problemene som et uregistrert importkjøretøy.
  • Den samme problematikken kan også oppstå dersom demontering og påmontering av id. plater utføres på et allerede registrert kjøretøy.

Den klare anbefalingen er derfor at et hvert kjøretøy, enten dette er et uregistrert importkjøretøy, eller et avregistrert tidligere norskregistrert kjøretøy, bør framvises for id-kontroll. Dette er kun for å få kontrollert og verifisert kjøretøyets identitet. Kjøretøyet vil da også bli lagt inn i Statens vegvesens elektroniske system. Det er ingen krav om at et kjøretøy må være teknisk i orden eller komplett for at det skal kunne utføres en id-kontroll. Dersom det skal utføres arbeid, for eksempel restaurering, på allerede registrert kjøretøy, og dette arbeidet kan medføre at kjøretøyets id- merkinger blir berørt, anbefaler vi at også at dette avklares med Statens vegvesen i forkant, slik at kjøretøyet kan plomberes dersom Statens vegvesen anser dette som nødvendig. Det er få ting som er så trist som at din nyrestaurerte bil, etter flere års arbeid i garasjen og kanskje mange hundre tusen i påkost, ikke lar seg registrere på grunn av at kjøretøyets id-merkinger fra kjøretøyprodusent er montert med feil pop-nagler. AMCAR ser dessverre flere slike saker. Men som vi påpeker her, disse problemene kan lett unngås dersom man gjør ting i riktig rekkefølge.

  • Aksept for JSRRV-krav 

    AMCAR har tidligere fått aksept for FMVSS-krav og CMVSS-krav, som muliggjør import og registrering av bruktimporterte kjøretøy fra USA og Canada. AMCAR anser det som svært viktig at man også får på plass den samme muligheten for kjøretøy som tilfredsstiller JSRRV- og ADR-krav. Japan og Australia har et stort utvalg spennende bilmodeller som vi ikke får gleden av her hjemme. Vi utreder derfor mulighetene for å kunne få en aksept for kjøretøyklassene M1 og N1, som tilfredsstiller JSRRV- og ADR-krav, inkludert i Bilforskriften § 5-3. Dette er krevende arbeid som blant annet krever at vi gjør en fullstendig sammenligning av europeisk og japansk regelverk. AMCAR er godt i gang med denne prosessen, og vårt mål er at vi på bakgrunn av vår utredning får saken igjennom slik at den kommer ut som en offentlig høring. AMCAR får så langt positive tilbakemeldinger fra Statens vegvesen.
  • Retningslinjer ombygging 
    AMCAR ønsker aksept for større ombygginger på ramme og karosseri innenfor definisjonen ombygd kjøretøy. SFOOR har utarbeidet et omfattende dokument med nye retningslinjer for ombygging av kjøretøy. Retningslinjene er en konkretisering av eksisterende forvaltningspraksis og videreføring av eksisterende retningslinjer. De nye retningslinjene vil imidlertid framstå som mer komplette når det gjelder spesifisering og beskrivelser av de enkelte ombyggingsområdene, motor, effekt, støy, avgass, hjuloppheng, dekk og felg, bremser, lys, sikkerhetsbur, body kit, osv. Det vil, slik vi forstår det, utarbeides separate retningslinjer for kjøretøy som er eldre enn 30 år og for kjøretøy som er nyere enn 30 år.
    AMCAR observerer også at de nye retningslinjene inneholder nye momenter som vil representere forenklinger på enkelte områder, i tillegg til at retningslinjene åpner for endringer som fram til nå ikke har vært tillatt. De nye retningslinjene er ikke ferdig utarbeidet. AMCAR vil imidlertid bli inkludert i sluttprosessen ved at de nye retningslinjene blir en av hovedsakene i forbindelse med et todagers arbeidsmøte som vil finne sted før sommeren.



  • Tidsriktig byggestil og bruk av trommelbremser
    AMCAR har tidligere fått aksept for bruk av trommelbremser på hot rods som bygges tidsriktig etter gamle byggemetoder. Det tillates da effekt inntil 200 kW under fastsatte kriterier bl.a. når det kommer til trommelbremsenes dimensjoner. Dette gir store muligheter, og er avgjørende for de som ønsker å bygge innenfor en bestemt byggestil. Ordningen stiller imidlertid krav til komponentene som benyttes og de prinsippene som velges, for eksempel når det gjelder hjuloppheng. Det er derfor avgjørende at både valg av deler og konstruksjonsmessige løsninger samsvarer med byggestil før 1965.
    AMCAR sitter på stor kompetanse når det gjelder hot rods. Teknisk avdeling bistår gjerne i forbindelse med ditt ombyggingsprosjekt enten du drømmer om LS-motor og digitale instrumenter, eller sideventilert motor og analoge SW-instrumenter.

AMCAR setter stor pris på den kontakten vi i dag har med Statens vegvesen. En kanal vi mener tjener både forvaltningen og kjøretøyhobbymiljøet godt. Vår tekniske avdeling møter så mange gode problemstillinger hver dag som vi tar med oss videre som gode innspill og med forslag til konstruktive løsninger i møtene med Statens vegvesen. Sammen greier vi ofte å finne løsninger innenfor regelverket som resulterer i positive endringer som gagner hele kjøretøyhobbyen. Vi vil på vegne av bilhobbymiljøet takke for det positivt samarbeidet, og ser fram til et nytt konstruktivt møte til våren.

 

Takk for din påmelding. Lukk