14. januar 2024
Endring i bestemmelsene om etanolinnblanding

Bestemmelsene om etanolinnblanding i drivstoffet vårt styres av §3 i Forskrift om begrensning i bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier og andre produkter (også kjent som produktforskriften). Den har til nå bestemt innholdet basert på ett samlet omsetningskrav på alt flytende drivstoff, samt ett absolutt krav om innblanding av biodrivstoff på 4 volumprosent til veigående bensinkjøretøy.
Her har 95-oktan med 10% etanolinnhold og etanolfri 98-oktan blitt sett på under ett. Det vil si at etanolinnholdet i 95-oktan har gitt rom for å selge etanolfri 98-oktan i en mindre mengde.
Med ett stadig lavere salg av bensindrevne kjøretøy kombinert med bensindrevne kjøretøy som tas ut av trafikken (skrotes), vil salget av bensin naturligvis synke. Den prosentvise andelen av bensindrevne kjøretøy som trenger etanolfri bensin, vil som følge av utviklingen, øke. Dette kan i framtiden skape problemer for etanolfri bensin fordi det totale omsetningskravet på 19% flytende biodrivstoff må bæres av færre kjøretøy, lavere volum og dermed større sannsynlighet for at det må blandes bioetanol inn i alt drivstoff som omsettes.
Nytt for «produktforskriften» i år er at bestemmelsen om innblanding i volumprosent for bensin er fjernet. Det er altså ikke lengre noe i forskriften som sier at bensin må iblandes bioetanol. Dette betyr ikke nødvendigvis at all etanol i begge bensinkvaliteter kan fjernes, men det er allikevel en oppmykning av regelverket som kan gi drivstoffleverandørene ett større handlingsrom og gjør det enklere å sikre at 98 oktan forblir etanolfritt i årene framover. Men som nevnt over – de mørke skyene for kjøretøyentusiastene er der fortsatt.
I 2023 ble det omsatt over tre ganger så mye diesel som bensin og differansen øker. I diesel blandes det inn to typer biodrivstoff; FAME og HVO. Med disse to kombinert har man muligheten til å øke den fornybare andelen i diesel opp til 40-50% og fremdeles oppfylle de produkttekniske kravene som ligger til grunn for diesel som selges på norske pumper. Innblanding av biodrivstoff i diesel har ikke de samme ulempene som etanol har i bensin.
Med bakgrunn i dette kan det virke som om bransjen nå har ett stort handlingsrom og vi ser derfor på den nye produktforskriften som et verktøy som gjør det mindre aktuelt med etanolinnblanding i 98 oktan på kort sikt.
AMCAR mener at den nye «produktforskriften» er ett skritt i riktig retning, men vi jobber fortsatt for at 98 oktan skal tas ut av selve omsettingskravet for biodrivstoff, på lik linje med gass – som er unntatt omsetningskravet i «produktforskriften». AMCAR jobber for en nasjonal sikringskvalitet 98 E0 på det norske stasjonsnettet. Om 98 oktan unntas omsetningskravet vil dette sørge for at bransjen enklere klarer å nå dagens og framtidens omsetningskrav på innblanding av biodrivstoff og det sikrer riktig drivstoff til de som har behov for etanolfri 98 oktan til både kjøretøy, båter og motorredskaper.