Tilbake til artikler

16. mai 2020

Happy Constitution Day!

tøttis.jpg

Kronikk: Tore Tøtdal
President, AMCAR

17. mai nærmer seg for oss bilentusiaster. Til tross for at samfunnet begynner å åpne opp, og vi sakte men sikkert går mot normale tilstander, vil vi ikke få den tradisjonelle 17. mai-feiringen som alle i Norge ønsker og fortjener. Men for oss bilentusiaster blir det på mange måter en positivt annerledes 17. mai. Noen av oss får nemlig anledning til å feire 17. mai på en måte de færreste tidligere har feiret den. Bilen har vist seg, i disse tider, å være kritisk for å opprettholde samfunnsfunksjoner. Det har ført til at kjøretøyklubber og bilentusiaster over det ganske land i år har fått en spesiell og litt uventet oppgave i lokalsamfunnene.

Vi og våre tilsluttede og samarbeidende klubber har blitt kontaktet av kommuner og 17. mai-komiteer over hele landet, og har blitt forespurt om vi vil være med på å sette vårt preg på feiringen av grunnlovsdagen ved å kjøre bilkortesjer som erstatning for tradisjonelle 17. mai-tog. Midt i den spesielle situasjonen vi er inne i, har dette vært med på å spre glede og entusiasme blant våre medlemmer. Denne gleden sprer vi gjerne videre! Signeringen av en fremtidsrettet Grunnlov på Eidsvoll i 1814 var en viktig begivenhet i vårt lands utvikling. Dette skal vi i år markere ved å vise frem blankpolerte utgaver av en annen viktig del av vår nasjons utvikling og kulturarv: Bilen. På denne måten skal staselige og pyntede kjøretøy gi innhold og glede på en spesiell 17. mai. Jeg håper så mange som mulig av dere bilhobbyentusiaster går til oppgaven med stolthet, glede og entusiasme, og blir med og feirer Grunnloven og Norge! Kanskje dukker det opp noen utgaver av et annet særnorsk kjøretøyfenomen også – nemlig russebussen. I så fall er i alle fall musikken sikret…

I morgen feirer vi altså vår grunnlovsdag – en dag som vi historisk ikke fikk lov å feire fritt før rundt 1845. Den første 17. mai-feiringen fant allikevel sted i min fødeby, AMCAR-hovedstaden Trondheim, allerede i 1815. Men det var dessverre ikke det samme i Christiania, der feirende borgere i 1829 ble brutalt banket opp av infanterister. Så ille behandles heldigvis ikke bilister i Oslo i 2020, selv ikke de som sverger til forbrenningsmotor, men noen bilkortesje i hovedstadens paradegate Karl Johan på nasjonaldagen er det dessverre lite håp om. I hovedstaden anses bilen mer som ukultur enn som glede og en viktig del av samfunnet og kulturen. Vi får håpe at politikerne i byrådet i Oslo også vil omfavne bilen og bilisten når de ser hvor mye bilen betyr for nordmenn og hvor mye glede den er med på å spre på Nasjonaldagen. Og kanskje angrer de seg litt. Det er lov å håpe.

Da er det bare å finne frem finstasen, flaggene, stasbilen og pussefillene, og gjøre seg klare til en flott, om enn annerledes, 17. mai-feiring. I AMCAR-hovedstaden anbefales det vanntett bil, og snøkost i beredskap. Heldigvis er biler ment for utendørs bruk.

Leve bilen, leve friheten - leve bilismen! Gratulerer med Grunnlovsdagen – 17. mai – til alle, bilister eller ikke!

Tagger

Nyheter