Tilbake til artikler

05. juli 2021

Spinnvill miljøpolitikk

scout.jpg

«Uten bilen stopper Norge» ble et ordtak i etterkant av en vellykket kampanje på 80-tallet. Jeg er så enig. Og for oss som driver med bilhobby stopper jo egentlig alt opp uten bilgleden. Jeg vil tro det samme gjelder for båtfolket, det blir ingen båtglede uten båt? Kommer tilbake til det senere.

Hilberg Ove Johansen
General Manager AMCAR


Jeg blir stadig oppgitt over bilfiendtlige politikeres forslag, og desto mer oppgitt over at politikere som i utgangspunktet ikke er ekstreme støtter opp om forslag som for meg er spølville. Jeg skulle ønske at for eksempel Ap og Høyre sluttet å dilte etter MDG.

Å forby bensin- og dieselbiler i kjernen av våre byer er det fremste eksempelet på spølvillheten. MDG presser på med støtte fra Ap og SV. Bensin og dieselbiler skal stenges ute fra bysentrum. Samferdselsministeren og regjeringen bøyer av og vil tillate slike forbudssoner, vel vitende om at elbiler lager like mye svevestøv og støy som vanlige biler. Elbiler slipper ikke ut Co2 under bruk, men Co2 er ikke noe større problem i byen enn andre steder i landet. For vår atmosfære har Co2-utslipp den samme virkningen uansett hvor det slippes ut.

MDG later ikke til å bry seg om denne sammenhengen, men de skal ha for at de er dønn ærlige. MDG misliker bilen, uansett om den er elektrisk eller ikke. Den mobiliteten og friheten skal ikke folk ha. Folk får sykle, kjøre tog eller ta buss. Og greier de ikke det heller, som i rødgrønne Oslo hvor det er sparkesykkelkaos, vanker forbud og straff.

Og vi skal overvåkes. I miljøets tjeneste er ingen regulering for drøy. Som seniorforsker Petter Arnesen ved SINTEF uttalte til Teknisk Ukeblad: Bare fantasien setter grenser. Jeg grøsser. I Londons forbudssone kjører biler rundt med kameraer på taket som skanner bilskilt for å knipe eldre biler med høyere utslipp av Co2 enn nyere biler, som så må betale en avgift for å befinne seg i en lavutslippssone.

Men innenfor bomringen har man jo ikke full kontroll dersom en hybridbil går over fra elektrisk drift til annet drivstoff, eller om en bil med bensinmotor har forvillet seg inn. Da er løsningen droner! Forskeren føyer begeistret til at videokvaliteten er helt fantastisk, men innrømmet at det kunne være personvernutfordringer. Nettopp! Man skal ikke så veldig langt bort fra Norge før tanken på overvåkingsdroner som svever over hodet ditt, med ansiktsgjenkjenning, blir ulevelig. Her i landet er tanken bare høyst utrivelig. Allikevel vil flertallet av politiker utrede GPS-overvåkning av bilbruk.

Heldigvis svarer flertallet av bilister i en undersøkelse Norstat gjorde for AMCAR tidlig i vinter at de er imot slike begrensede forbudssoner. I en fersk undersøkelse nettopp gjennomført av Ipsos for Gjensidige forsterker bilisten sitt svar; de synes ikke noe om forbudssoner. Flertallet av elbilister er også imot. Kanskje ikke så rart når de ser konsekvensene av politikken, for MDG vil også ha bort elbilene fra byen. Og har du først forvirret deg inn i byen må du bare kjøre rundt, for parkeringsplasser vil MDG fjerne for å få plass til lekeplasser, trær og sykkelstier.

Apropos parkeringsplasser, MDG vil fjerne parkeringsplassene til båtfolket i Oslo og nedlegge Bestumkilen. Og i Trondheim får bilen skylda for at byen mangler badeplasser! Cruisebåter og småbåtfolket skal bort fra det sentrumsnære og SV foreslår å fjerne 90 næringsviktige parkeringsplasser i Fjordgata. Arbeidsplasser skal vekk. MDG vil altså ha alt som er sentrumsnært ut av byen – for å lage badestrender så ungdommen kan «henge»! Skal noen egentlig jobbe? Og er det egentlig god klimapolitikk å flytte det vi trenger i hverdagen, langt bort, mens det vi trenger av og til - nært?

MDG har altså ikke bare et ønske om å fjerne bilene fra veien, men også båtene fra fjorden. Bilen skaper liv i byen, som båtene på fjorden. Samfunnet er avhengig av mobilitet og vi nordmenn elsker bilene og båtene våre, den friheten de gir oss, og for mange av oss er bil- og båtstell livet.

Vi er mange i samme «båt» og vi ser at klimamobben ikke skyr noen midler og at ellers fornuftige politikere dilter etter. Nå må de slutte med det! God sommer, til lands, til vanns og i lufta med – som det heter i eventyret. Det kan snart være over hvis ikke bil- og båtfolket med en tydelig stemme sier hva vi mener om spølvill miljøpolitikk og de som støtter den.

The Perfect Trio of Weekend Heroes from Weekend Heroes on Vimeo.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Takk for din påmelding. Lukk