Tilbake til artikler

25. april 2019

Viktig informasjon – kjøp- og salgsmelding av bil digitaliseres

salgsmeldingny.jpg

I slutten av april blir det viktige endringer for de som skal kjøpe og selge kjøretøy. For de av dere som har liggende «åpne» salgsmeldinger på en gammel bil anbefaler AMCAR at man leverer inn disse før 29. april – eller så kan det oppstå problemer. Her er grunnen:

Fra 29. april 2019 blir det nye regler ved kjøp og salg av kjøretøy ved at du må legitimere deg når du sender inn salgsmelding, og omregistreringsavgiften må betales digitalt. Statens vegvesen og Skatteetaten digitaliserer for å gjøre det enklere, raskere og sikrere for brukerne. I den forbindelse vil det bli noen endringer som er viktige å merke seg.

Ved bruk av salgsmelding på papir, er det selger som er ansvarlig for å levere salgsmeldingen på en trafikkstasjon og vise legitimasjon. Det betyr at har du en «åpen salgsmeldinger» liggende, på en bil som er i ditt eie men registrert på en annen person – er det den andre personen som må levere salgsmeldingen og legitimere seg. Dette kan by på problemer for mange som har gamle uregistrerte biler stående der kun selger har kvittert på salgsmeldingen. Så her bør man ordne opp mens det gamle systemet ennå gjelder.

For etter 29. april skal salgsmelding sendes inn digitalt. Ved å bruke digital salgsmelding på vegvesen.no får man enklere og raskere identifisering via ID-porten. Du logger inn ved bruk av Bank ID (kodebrikke), Bank ID på mobil, Buypass eller Commfides (les mer om ID-porten på Difi.no). Og på fem minutter kan salgsmeldingen bli sendt inn av selger og godkjent av kjøper uten at noen av partene trenger å møte opp på en trafikkstasjon.

Har du allikevel papir salgsmelding er det etter 29. april altså selger som er ansvarlig for å levere salgsmeldingen på en trafikkstasjon og vise legitimasjon. Kjøper mottar så en SMS for å godkjenne salgsmeldingen på Din side med identifisering via ID-porten. Alternativt kan kjøper møte på en trafikkstasjon, og signere salgsmelding og vise legitimasjon.

Det nye er altså at alt digitaliseres etter 29. april og at alle må legitimere seg når man leverer salgsmelding.

Betal omregistreringsavgift digitalt

Fra 29. april vil det heller ikke lenger være mulig å betale omregistreringsavgiften på en trafikkstasjon. Du kan enkelt og trygt betale digitalt på vegvesen.no. Når du har betalt, kan du laste ned og printe ut et midlertidig vognkort, og bruke kjøretøyet ditt med en gang.

Dersom du ikke ønsker eller kan betale digitalt vil det fra og med 29. april også være mulig å få med betalingsinformasjon (KID-nr, kontonummer og beløp) ved oppmøte på en trafikkstasjon for betaling i bank/nettbank. Betalingsinformasjonen kan du også finne på Din side på vegvesen.no. Det vil da ta 2-3 virkedager før betalingen blir registrert, og du kan laste ned og printe ut midlertidig vognkort fra Din side.

Så melder Statens vegvesen samtidig om:

Nedetid i kjøretøysystemene på vegvesen.no - gjør unna salg og omregistrering før eller etter
I perioden 25. – 28. april vil det ikke være mulig å kjøpe prøveskilt, levere salgsmelding, betale omregistreringsavgift, gjennomføre omregistrering eller avregistrere kjøretøy, verken på trafikkstasjonene eller vegvesen.no. Årsaken til den lange nedetiden er at vi skal fornye et 40 år gammelt register med data knyttet til 11 millioner kjøretøy.

Les mer om de endringene og nedetiden på vegvesen.no:

https://www.vegvesen.no/kjoretoy/Kjop+og+salg/salgsmelding-og-omregistrering/endringer-ved-kjop-og-salg
https://www.vegvesen.no/kjoretoy/Kjop+og+salg/salgsmelding-og-omregistrering/nedetid-for-kjoretoytjenester
https://www.vegvesen.no/om+statens+vegvesen/presse/nyheter/nasjonalt/nye-regler-ved-kjop-og-salg-av-bil

Tagger

Nyheter